για την Αράχωβα και το Λιβάδι Παρνασσού

Η Αράχωβα (ή Αράχοβα) είναι μία ορεινή κωμόπολη του Νομού Βοιωτίας με πανάρχαια ιστορία χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 950 μέτρων. Αποτελούσε έδρα του ομώνυμου δήμου μέχρι τα τέλη του 2011 ενώ με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης εντάχθηκε στον νέο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, του οποίου αποτελεί και Δημοτική Ενότητα.

Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 2.657 κάτοικοι. Αποτελεί δημοφιλές χειμερινό θέρετρο, χάρη στην ύπαρξη χιονοδρομικού κέντρου, και τη μικρή της απόσταση από την Αθήνα (153 χιλιόμετρα). Αξιόλογο και εντυπωσιακό είναι και το ξακουστό «πανηγυράκι» της, μια 3ήμερη, κατά βάση θρησκευτική εορτή, αφιερωμένη στον Προστάτη και Πολιούχο της Αράχωβας, Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο.


Η Αράχωβα αλλά και το Λιβάδι Παρνασσού, αποτελούν τεράστιο πόλο έλξης επισκεπτών κυρίως τους χειμερινούς μήνες οι οποίοι καταφθάνουν κάθε Σαββατοκύριακο κυρίως από την Αθήνα με σκοπό την διασκέδαση και την πραγματοποίηση χειμερινών σπορ στα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού. Πολλοί εξ’ αυτών, διαθέτουν ακόμα και εξοχική κατοικία εντός του οικισμού της Αράχωβας, του Λιβαδιού και της γύρω περιοχής.

Η Αράχωβα, είναι μια σύγχρονη κοινωνία με αξιόλογη τοπική οικονομία, βαθιές πολιτιστικές ρίζες και τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.

Η μεγάλη συρροή κόσμου σε συνδυασμό με το γεωγραφικό ανάγλυφο, τις υπάρχουσες υποδομές και τις μέχρι τώρα παρεχόμενες υπηρεσίες μέριμνας και διοίκησης έχουν αναδείξει και κάποια μεγάλα έως πολύ-μεγάλα προβλήματα και σημεία που χρίζουν περεταίρω βελτίωσης των υποδομών και της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας.

Εμείς, αναγνωρίζοντας και εντοπίζοντας τα προβλήματα αυτά και τις αιτίες που τα δημιουργούν, έχουμε διαμορφώσει μια σειρά από προτάσεις με σκοπό την άμεση ανακούφιση των κατοίκων και των επισκεπτών από τα προβλήματα αυτά όπως είναι το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα, οι υποδομές, κ.α…


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

-Θέσπιση Γραφείου Τουρισμού στην Αράχωβα για την βέλτιστη οργάνωση και καλύτερη προβολή του Δήμου και των παρεχόμενων υπηρεσιών τουρισμού και φιλοξενίας με κεντρική διαχείριση ενεργειών προβολής και διαφήμισης.

-Συντονισμός και κατασκευή εναλλακτικού δρόμου διέλευσης της Αράχωβας με τη συνεργασία και τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων για την ιδανικότερη λύση. Υπάρχει ήδη εγκεκριμένη μελέτη, η οποία πρέπει να αναθερμανθεί και να προχωρήσει άμεσα, για κατασκευή υπόγειου τούνελ διπλής κατεύθυνσης με προϋπολογισμό τα 60 εκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονη πεζοδρόμηση του σημερινού κεντρικού δρόμου.

-Αναθεώρηση της λειτουργίας αποκομιδής των σκουπιδιών με ταυτόχρονη σύσταση ειδικού κανονισμού με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας αλλά και την διατήρηση της αρχοντιάς και του επιπέδου που αρμόζει στον οικισμό.

-Ανάδειξη και εμπλουτισμός με νέα εκθέματα και υπηρεσίες του Λαογραφικού Μουσείου της Αράχωβας όπως: κατασκευή κέρινων ομοιωμάτων με θέμα την Μάχη της Αράχωβας και δημιουργία χώρου ψηφιακής παρουσίασης για το «πανηγυράκι».

-Ανάδειξη των παρακείμενων δρόμων (σοκάκια) με σωστό φωτισμό, σήμανση και προβολή. Ολοκλήρωση της διαμόρφωσης τους με πλακόστρωση, κυβόλιθους, κλπ. Παροχή κίνητρων δημιουργίας μικρών εμπορικών επιχειρήσεων στους δρόμους αυτούς.

-Διαμόρφωση των πεζόδρομων (στενών) που έχουν μεγάλη υψομετρική διαφορά, με κατασκευή βαθμίδων και παρτεριών που εξασφαλίζουν ομαλή διέλευση των πεζών.

-Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου καθώς και Ειδικού Γυμναστηρίου Χιονοδρομίας «Ξηράς Προπόνησης» με βάση τα διεθνή πρότυπα, με σκοπό την σωστή εκμάθηση των χειμερινών σπορ από διπλωματούχους εκπαιδευτές και την παροχή προπονητικών υπηρεσιών σε αθλητές καθ’ όλο το έτος αλλά και την πιστοποίηση επαγγελματιών που συνδέονται με τα χειμερινά σπορ, τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής και τον χειμερινό τουρισμό γενικότερα.

-Κατασκευή διεθνούς προπονητικού κέντρου στον Παρνασσό, ευρωπαϊκών προδιαγραφών για αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις και άλλα.

-Συνεργασία με τοπικούς φορείς για την διεξαγωγή αγώνων και εκδηλώσεων με θέμα τις χιονοδρομίες ή και άλλα αθλήματα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, τόσο στα χιονοδρομικά κέντρα όσο και στην ευρύτερη ορεινή περιοχή.

-Ανάδειξη της «Σχιστής οδού» της κοιλάδας του Πλειστού, ως σύγχρονου περιπατητικού μονοπατιού.

-Δημιουργία υδροβιότοπου και τεχνητής λίμνης στο Λιβάδι για τον περιβαλλοντολογικό εξωραϊσμό της περιοχής και την εκμετάλλευση του νερού για άρδευση του ελαιώνα της Αράχωβας.

-Επαναλειτουργία των Σφαγείων. Δεσμευόμαστε να δώσουμε άμεσα λύση στο μεγάλο και χρόνιο αυτό που θα βοηθήσει την τοπική αγορά και θα φέρει σημαντικά έσοδα στον Δήμο.

-Αναθεώρηση και Έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Πόλεως.

-Εφαρμογή Σχεδίου Πόλεως στην περιοχή «Αγία Τριάδα».

-Αξιοποίηση του Κτηρίου «Ειρηνοδικείο Αράχωβας».

-Επανασχεδιασμός, αδειοδότηση και οργάνωση της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού στην Αράχωβα.

-Δημιουργία μόνιμου Πυροσβεστικού Σταθμού.

-Προβολή της εύκολης πρόσβασης στην θάλασσα το καλοκαίρι και Ενίσχυση του Ιατρικού Τουρισμού σε συνεργασία τοπικών και εθνικών φορέων και οργανισμών παροχής ιατρικών και θεραπευτικών υπηρεσιών.