για το Δίστομο

Το Δίστομο είναι ημιορεινή κωμόπολη στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας Λιβαδειάς του νομού Βοιωτίας. Από το 2010, είναι έδρα του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας.

Η ομώνυμη Δημοτική Ενότητα αποτελείται από τους οικισμούς Διστόμου, Παραλίας Διστόμου και Αγίου Νικολάου. Ο πληθυσμός και των τριών οικισμών που αποτελούν την Δημοτική Ενότητα Διστόμου είναι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 3.192 κάτοικοι.

Το Δίστομο έγινε ιδιαίτερα γνωστό για τη Σφαγή που πραγματοποιήθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου του 1944. Την ημέρα αυτή, εσφαγιάσθησαν 228 κάτοικοι (άνδρες, γυναίκες και 45 παιδιά) από τους Γερμανούς.


Το Δίστομο αποτελεί την έδρα της τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και το γεωγραφικό κέντρο διασύνδεσης όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.

Ως τέτοιο, χρειάζεται να διαμορφώσει μια νέα εικόνα ζωής και λειτουργίας με σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα και τις ανάγκες όλων των δημοτών, αναπτύσσοντας παράλληλα και δράσεις που στοχεύουν την τοπική κοινωνία του Διστόμου.

Έχει πλούσια μεταλλευτική ιστορία και είναι από τις πρώτες και πιο πλούσιες περιοχές εξόρυξης βωξίτη (τώρα σε αδράνεια), στην Ελλάδα. Έχει παράδοση στην κτηνοτροφία, ενώ στον τομέα της γεωργίας έχει παράδοση από αρχαιοτάτων χρόνων στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή των ονομαστών κρασιών Διστόμου που και σήμερα κατέχουν ξεχωριστή θέση στην αγορά από ντόπια οινοποιεία.

Το «Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού» και το Μαυσωλείο, οι πολυήμερες Εκδηλώσεις Πένθους, Μνήμης και Ελπίδας για την Σφαγή καθώς και το «Αρχαιολογικό Μουσείο», αποτελούν παγκόσμιο φάρο ανθρωπισμού και ιστορίας στην περιοχή.

Επίσης το καλοκαιρινό Θεατρικό Φεστιβάλ, αποτελεί πλέον σημαντικό πόλο εσωτερικού τουρισμού και πρέπει να τύχει καλύτερης πρόνοιας και προβολής.


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

-Ανάδειξη της ιστορικότητας της Σφαγής του Διστόμου μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και συνεργασιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

-Αξιοποίηση του «Ευρωπαϊκού Κέντρου» του Παντείου Πανεπιστημίου που εδρεύει στο Δίστομο, ως αιχμής της πολιτισμικής και περιαυτολογικής ανάδειξης του Δήμου μας στην παγκόσμια Πανεπιστημιακή κοινότητα.

-Δημιουργία Παγκόσμιου Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Δίστομο.

-Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου και αναστήλωση οικίας «Αργύρη Σφουντούρη» με σκοπό την δημιουργία πρότυπου Μουσείου Ολοκαυτώματος, σε συνδυασμό με το υπάρχον Μουσείο «Θυμάτων Ναζισμού».

-Ένταξη του Μουσείο Ναζισμού στο Μητρώο μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να λειτουργεί καθημερινά και με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.

-Δημιουργία Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων αναπαράστασης της Σφαγής.

-Αναδάσωση του Λόφου του Μαυσωλείου και ανάπλαση του χώρου από τις πυρκαγιές μετά από μελέτη ειδικών .

-Νέα Έργα Ύδρευσης με άνοιγμα νέας γεώτρησης και αναβάθμιση δικτύου.

-Ένταξη ολοκληρωμένης μελέτης Βιολογικού Καθαρισμού Διστόμου–Στειρίου με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ.

-Διαμόρφωση των Εισόδων του Διστόμου και βελτίωση του οδικού δικτύου.

-Ανακατασκευή και συντήρηση του Κλειστού Γυμναστηρίου και του περιβάλλοντος χώρου.

-Λειτουργική αξιοποίηση του Εργατικού Οικισμού «Μπάρλου» στις Κάναλλες.

-Ανακατασκευή πρώην Κτηρίου «Γαλλικής» για στέγαση κοινωνικών δομών, Δημοτικών υπηρεσιών, Συλλόγων, Φορέων κλπ.

-Ανάδειξη (με καλύτερη πρόσβαση, προβολή κλπ) του χώρου του Αγίου-Μάμμα.

-Ανάδειξη πανελλαδικά των Κρασιών και άλλων προϊόντων της αμπέλου που παράγονται στο Δίστομο.

-Ανάδειξη και κατοχύρωση Π.Ο.Π του κτηνοτροφικού προϊόντος «Οψιμοτύρι» που παράγεται στο Δίστομο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.  

-Προβολή και διαφήμιση του Διστόμου κάτω από το γενικότερο τουριστικό πλαίσιο προβολής του Δήμου και της Περιφέρειας.