Το Όραμά μας

Το Όραμα των ΕΝΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ για τον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας-Στειρίου είναι και θα αποτελεί από εδώ και στο εξής, την πυξίδα στην κοινή πορεία μας στο μέλλον.

Πορεία, με σκοπό την ανάπτυξη και την δημιουργία σύγχρονων υποδομών και διαδικασιών για την λειτουργία της τοπικής κοινωνίας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και των επισκεπτών της.


Το Όραμά μας, δεν βασίζεται σε αοριστίες αλλά είναι ένας σαφής ορισμός του κυρίαρχου στόχου, με σαφή αποτύπωση των κατευθυντήριων γραμμών και των ενδιάμεσων επιδιώξεων.

Είναι βασισμένο σε στρατηγικές δράσεις που θα είναι ενταγμένες στην υλοποίηση του Οράματος μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα προγράμματα που θα υπηρετήσουν την επίτευξη του σκοπού.

Φέρνει αναγκαίες ριζικές αλλαγές στο οργανόγραμμα του δήμου και στον επανασχεδιασμό του ρόλου του προσωπικού, ώστε αυτό να είναι συμβατό με το βασικό ζητούμενο του Οράματος και να υπηρετεί την υλοποίησή του όχι ως διεκπεραιωτικό αλλά ως επιτελικό κι εκτελεστικό όργανο.

Θέλουμε δυναμική ανάδειξη των «δώρων» του τόπου μας υπέρ των δημοτών μας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Θα αναδείξουμε το ανθρώπινο δυναμικό και θα επιστρατεύσουμε σπουδαία και σημαντικά πρόσωπα των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών για την αναβάθμιση του Δήμου και της ζωής της τοπικής κοινωνίας.

-η εικόνα της πλατείας,

-το ευρύτερο περιβάλλον και οι υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση, φωτισμός, συγκοινωνίες, δημοτική αστυνομία, σχολεία, ιατρεία, δρόμοι, κλπ),

-η απασχόληση και η ανεργία,

-η τρίτη ηλικία και οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες,

-η λειτουργικότητα των δημοτικών και δημόσιων κτηρίων,

-οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες,

-η εκπαίδευση, η υγεία, η καθαριότητα και η ενημέρωση,

-η ψυχαγωγία, ο πολιτισμός και ο εθελοντισμός,

-τα αδέσποτα,

-η ιεράρχηση των αναγκών κάθε Κοινότητας,

-η βέλτιστη οικονομική απορρόφηση προγραμμάτων,

-οι νέες τεχνολογίες, η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη.

 ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΕΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ – ΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ


Το Όραμά μας εδράζεται σε πέντε πυλώνες και παρουσιάζεται αναλυτικά μέσα από τις ενότητες «Το Πρόγραμμά μας» και «Η Κοινωνία μας»

1 – Η Διατήρηση της Μνήμης της Σφαγής του Διστόμου από τους Γερμανούς Ναζί το 1944 και ο Αγώνας για Δικαίωση και Αποζημίωση: Η Μαρτυρική Πόλη του Διστόμου με τις ετήσιες εκδηλώσεις Πένθους, Μνήμης και Ελπίδας αποτελεί ένα από τα πλέον εμφαντικά σύμβολα, πανελληνίως αλλά και παγκοσμίως, των Εγκλημάτων που έγιναν κατά της Ανθρωπότητας αλλά και έπαλξη για την Διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας απέναντι στην Ιστορία και τα θύματά της. Ένα σύμβολο που το συμπυκνώνουν, το αποτυπώνουν και το αναδεικνύουν συνεχώς το Μαυσωλείο και του Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, τα οποία με την εξαιρετικά σημαντική επισκεψιμότητά τους καθίστανται πόλος αντιφασιστικού αγώνα, πανανθρώπινων αξιών και πολιτισμού!

Καθίσταται έτσι το Μαρτυρικό Δίστομο, όχι μόνο τόπος προσκυνηματικού αλλά και επιμορφωτικού και ψυχαγωγικού προορισμού, σε συνδυασμό με το πλούσιο σε εκθέματα Αρχαιολογικό Μουσείο και το παράρτημα του Παντείου Πανεπιστημίου, ο ρόλος του οποίου θα επιδιωχθεί να αναβαθμιστεί με παράλληλες προγράμματα. Η κεντρική γεωγραφική θέση του Διστόμου μεταξύ Δελφών και Οσίου Λουκά – και μεταξύ Παρνασσού, Ελικώνα και Κορινθιακού – καθώς και το κεντρικό οδικό δίκτυο, συμβάλουν στην περαιτέρω ολιστική ανάδειξή του.

2 – Ο Παρνασσός και η Αράχωβα: Το βουνό, αποτελεί την πλησιέστερη κορυφογραμμή στην πρωτεύουσα και το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Το όνομά του το συναντάμε συνεχώς σε αναφορές από την ελληνική μυθολογία και μετά. Σήμερα, η Αράχωβα αποτελεί μία εκ των πρώτων επιλογών χιλιάδων επισκεπτών, κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο, για μια σύντομη «απόδραση» από την καθημερινότητα, κάθε Σαββατοκύριακο. Η δυναμική και οι δυνατότητες του Παρνασσού είναι ατελείωτες. Ο Παρνασσός μπορεί να «μετασχηματιστεί» σε βουνό παγκόσμιου εναλλακτικού τουρισμού και παλέτα πολυποίκιλων δραστηριοτήτων και αθλημάτων, σε συνδυασμό με τις κωμοπόλεις του Δήμου!

3 – Η Μονή του Οσίου Λουκά- Ελικώνας: μοιάζει «καρφωμένο» βυζαντινό θαύμα αρχιτεκτονικής και ζωντανός ορθόδοξος φάρος της καρδιάς μας στον τόπο μας, η Αγιά Σοφία της Ρούμελης. Εκεί, ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 στην Ανατολική Στερεά προσφέροντας περιουσία και ανθρώπινο δυναμικό στον αγώνα.

Σήμερα, η Μονή αποτελεί το κέντρο του θρησκευτικού τουρισμού της περιοχής ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και πόλο έλξης δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών σε ετήσια βάση απ’ όλο τον κόσμο! Ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί, με προβολή και τις κατάλληλες συνέργειες, να αναπτυχθεί με τεράστια βήματα.

Ο Ελικώνας, το άλλο «μεγάλο» βουνό που «πατάει» ο Δήμος μας, με είσοδο από Δίστομο και Στείρι, αποτελεί και αυτός μια πρόκληση ανάπτυξης προς πολλές κατευθύνσεις,

4 – Η Αντίκυρα: με το γραφικό λιμάνι της και τις δροσερές παραλίες του κορινθιακού παράκολπου, όπου κυματίζουν γαλάζιες σημαίες σε ηλιόλουστες ακρογιαλιές που φιλοξενούν μεγάλο πλήθος επισκεπτών και λουόμενων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με υποδομές που ευνοούν επίσης την προσέλκυση τουριστικών ιστιοπλοϊκών σκαφών κ.λπ.

5 – Η Παραλία Διστόμου: με τον πρότυπο οικισμό των Άσπρων Σπιτιών, αποτελεί μοναδικό πολυπολιτισμικό μωσαϊκό και έναν από τους ελάχιστους θεματοφύλακες εργασίας και ανάπτυξης της περιοχής! Παράλληλα το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο προς τον κατάφυτο με πλατάνια «Άγιο Νικόλαο», αποτελεί μια εξαιρετική πλαζ και τόπο αναψυχής με μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης.

Η δράση μας και η προσπάθειά μας, θα ξεκινήσει την επόμενη μέρα των εκλογών με ριζοσπαστικές αλλαγές στο Οργανόγραμμα και τον τρόπο της λειτουργίας του Δήμου, με σκοπό την επιτάχυνση της προόδου των Έργων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Δημοτών και των Επισκεπτών της περιοχής μας.