για το Στείρι

Το Στείρι βρίσκεται στο Νομό Βοιωτίας και έχει πληθυσμό 686 κατοίκους. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 455 μ., στους πρόποδες του Ελικώνα και αποτελεί τοπική ενότητα του Καλλικρατικού δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας με δυο οικισμούς, τον οικισμό του Στειρίου και τον οικισμό της μονής του Οσίου Λουκά. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από την παραπλήσια αρχαία φωκική πόλη Στείριδα.


Το γραφικό Στείρι απέχει 5 χλμ από το Δίστομο και 4, 5χλμ από την Ιερά Μονή Οσίου Λουκά. Καθημερινά, από το Στείρι διέρχονται δεκάδες λεωφορεία και Ι.Χ. αυτοκίνητα με προορισμό την γειτνιάζουσα Ιερά Μονή. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, μας κινητοποιεί ως Ενεργούς-Δημότες με σκοπό την δημιουργία προτάσεων που θα μπορούσαν να φέρουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στους κατοίκους του Στειρίου αλλά και του Δήμου γενικότερα.


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

-Διάνοιξη δρόμου «Στείρι – Ιερά Μονή Οσίου Λουκά» σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

-Συνεργασία με την Μητρόπολη Θηβών & Λεβαδείας καθώς και με άλλους εκκλησιαστικούς και κρατικούς φορείς και υπηρεσίες για την δημιουργία, προβολή και διαχείριση υπηρεσιών Θρησκευτικού Τουρισμού με κέντρο την Ι. Μονή Οσίου Λουκά αλλά και άλλα βυζαντινά και θρησκευτικά μνημεία και γεγονότα της ευρύτερης περιοχής.

-Συνολική ανάπλαση κεντρικής πλατείας και δημιουργία πρότυπου τουριστικού περιβάλλοντος με υδάτινο πάρκο, χώρους πρασίνου και άνετο χώρο στάθμευσης για την προσέλκυση και παραμονή διερχομένων επισκεπτών.

-Στήριξη ιδιωτών στην κατασκευή και ανακαίνιση κτηρίων και αιθουσών παροχής τουριστικών υπηρεσιών διαμονής, εστίασης και ψυχαγωγίας.

-Υδροδότηση της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά και κατασκευή δικτύου πυροπροστασίας του βυζαντινού μνημείου.

-Πρότυπη αξιοποίηση του δημοτικού σχολείου.

-Ένταξη ολοκληρωμένης μελέτης Βιολογικού Καθαρισμού Διστόμου–Στειρίου (Χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ).