Τουρισμός

Ο Τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εσόδων του Δήμου μας αλλά και κανάλι επικοινωνίας, ενημέρωσης και ανταλλαγής πολιτισμού με την ευρύτερη εθνική και παγκόσμια κοινωνία.

Η κοσμοπολίτισσα Αράχωβα και το Λιβάδι Παρνασσού μαζί με τα Χιονοδρομικά Κέντρα της περιοχής αποτελούν την ναυαρχίδα του χειμερινού τουρισμού σε πανελλήνιο επίπεδο.

Η θαλασσινή Αντίκυρα με το γραφικό λιμάνι της, τις ψαροταβέρνες, την «γαλάζια παραλία» του Αγίου-Ισίδωρου και την Παραλία Διστόμου (Άσπρα Σπίτια) είναι το καλοκαιρινό πρόσωπο του Δήμου μας με τεράστιες δυνατότητες περεταίρω ανάπτυξης.

Το «Μουσείο θυμάτων Ναζισμού» και το «Αρχαιολογικό μουσείο» στο Δίστομο, αποτελούν παγκόσμιο φάρο ανθρωπισμού και ιστορίας στην περιοχή.

Η θρησκευτική διάσταση με πρώτη την ιστορική και βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά στο Στείρι (10ος αιώνας) που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO αλλά και το μοναδικό, τριήμερο «πανηγυράκι» του Άι-Γιώργη της Αράχωβας, συμπληρώνουν το πολιτιστικό μωσαϊκό του Δήμου μας χαρίζοντας απλόχερα μοναδικά βιώματα γνήσιας ελληνορθόδοξης παράδοσης και ζωής στους χιλιάδες προσκυνητές και επισκέπτες τους.


Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τουριστική ροή τεσσάρων εποχών και ταυτόχρονα, μεγάλη υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής να τα συντηρεί, να τα προβάλει και να ανταποκρίνεται με επάρκεια και σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης της λειτουργίας τους 12 μήνες τον χρόνο.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

-Εκσυγχρονισμός των μουσείων και των πολιτισμικών σημείων του Δήμου μας.

-Προβολή με κάθε μέσο και σε κάθε μέσο, των μοναδικών μας «δώρων» τέχνης, πολιτισμού, ιστορίας και θρησκευτικότητας.

-Επίβλεψη της αγοράς για την εναρμονισμένη λειτουργία της με βάση του νόμους και τα διεθνή τουριστικά και υγειονομικά πρότυπα λειτουργίας.

-Κατασκευή χώρων στάθμευσης και αποσυμφόρησης των Κοινοτήτων και των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος.

-Συντήρηση, περιποίηση, τακτική διακόσμηση των πράσινων πάρκων και εξωραϊσμός των καλαίσθητων σημείων κάθε Κοινότητας.

-Κατασκευή Ειδικού Γυμναστηρίου Χιονοδρομίας «Ξηράς Προπόνησης»με βάση τα διεθνή πρότυπα, με σκοπό την σωστή εκμάθηση των χειμερινών σπορ από διπλωματούχους εκπαιδευτές και την παροχή προπονητικών υπηρεσιών σε αθλητές καθ’ όλο το έτος αλλά και την πιστοποίηση επαγγελματιών που συνδέονται με τα χειμερινά σπορ, τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχή και τον χειμερινό τουρισμό γενικότερα.

-Συνεργασία με τοπικούς φορείς για την διεξαγωγή αγώνων και εκδηλώσεων με θέμα τις χιονοδρομίες ή και άλλα αθλήματα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, τόσο στα χιονοδρομικά κέντρα όσο και στην ευρύτερη ορεινή περιοχή.

-Κατασκευή προπονητικού κέντρου ευρωπαϊκών προδιαγραφών στον Παρνασσό.

-Κατασκευή Ελικοδρομίου στον Παρνασσό.

-Διερεύνηση δημιουργίας υδατοδρομίου και ένταξής του στον ήδη εγκριθέντα κατάλογο 37 υδατοδρομίων της χώρας ανοίγοντας ταυτόχρονα μια νέα τεράστια προοπτική δικτύωσης του δήμου και δημιουργίας νέων υπηρεσιών και θέσεων εργασίας.

-Προβολή της εύκολης πρόσβασης στην θάλασσα το καλοκαίρι και Ενίσχυση του Ιατρικού Τουρισμού σε συνεργασία τοπικών και εθνικών φορέων και οργανισμών παροχής ιατρικών και θεραπευτικών υπηρεσιών.

-Διάνοιξη και συντήρηση ιστορικών και περιπατητικών μονοπατιών.